Σήμαντρα Χαλκιδικής Αφιερώματα,Ο Τόπος ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και ΤΣΑΚΩΝΑΣ (Φώτο)

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και ΤΣΑΚΩΝΑΣ (Φώτο)


Ο Τσάκωνας Λάκκος αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές και φυσικά όμορφες περιοχές των Σημάντρων Χαλκιδικής.

Σε μια έκταση 49.034 τ.μ., ανατολικά του χωριού, είναι η περιοχή με την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος. Πλατάνια φτάνουν μέχρι την άκρη του Ολύνθιου ποταμού, προσφέρουν φυσική σκιά και δροσιά, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

Η περιοχή είναι ιδανική για τις ζεστές μέρες του Καλοκαιριού για όσους αναζητούν δροσιά και αγαπούν την επαφή με τη φύση. Οργανώστε μια μονοήμερη καλοκαιρινή επίσκεψη και απολαύστε τη φυσική δροσιά των πλατάνων συνοδεία με το κελάιδισμα των πουλιών. Επιπλέον, οι λάτρεις της πεζοπορίας και της ποδηλασίας  μπορούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια που οδηγούν σε μοναδικές εικόνες του φυσικού τοπίου. Ένας μικρός παράδεισος με την ακαταμάχητη φυσική ομορφιά του και τις ποικίλες προσφερόμενες δραστηριότητες που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί..

Οι παραπάνω φωτογραφίες αλιεύτηκαν από το διαδικτυο και είναι των: alex kokkalis, stefanos pimenidis, L’appel Du Vide και Ελένης Ζουμπουλίδου.

Από πού το όνομα «Τσάκωνας Λάκκος»;

Ο Δημήτρης Τάκωνας, εγγονός του πρόσφυγα Τσακωνίδη Κωνσταντίνου από τους Ελιγμούς της Προύσσας, μας είπε ότι ο παππούς του μετά από περιπλανήσεις κατέληξε στην Καρκάρα. Βρήκαμε την Καρτέλα του Πρόσφυγα από την εφαρμογή «Από την Ανατολή στα Σήμαντρα Χαλκιδικής».

Όπως συνηθιζόταν την εποχή εκείνη, άλλαξε το επίθετό του και από Τσακωνίδης το έκανε Τσάκωνας. Οι βιοποριστικές ανάγκες της εποχής τον έκαναν να ψάξει ένα μέρος όπου θα μπορούσε να καλλιεργήσει τη γη για να του δίνει τα προς το ζην. Σε απόσταση 5.000 χμ. ανατολικά από την Καρκάρα βρήκε τον τόπο που έψαχνε. Στην επιλογή του καθοριστικό ρόλο έπαιξε το τρεχούμενο νερό του Ολύνθου χειμάρρου. Εκεί έκανε μια καλύβα. Με τα εργαλεία της εποχής αποψίλωσε μια περιοχή και μεταμόρφωσε το άγονο έδαφος σε  γόνιμο. Για μεγάλα διαστήματα για τις ανάγκες των καλλιεργειών του έμενε στην περιοχή στην οποία δόθηκε το όνομά του.

Οι κάτοικοι των Σημάντρων και των γύρω περιοχών έχουν τον Τσάκωνα Λάκκο ως τόπο που παραδοσιακά γιορτάζουν την Πρωτομαγιά χωρίς να λείπουν οι καλοκαιρινές εξορμήσεις.  Δεν υπάρχει κάτοικος των Σημάντρων που να μην έχει να σου διηγηθεί και μια ξεχωριστή ιστορία αναμνήσεων από μια Πρωτομαγιά προηγούμενων χρόνων…

Καλούμε το Δήμο Ν. Προποντίδας και την Κοινότητα Σημάντρων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Εθελοντών Σημάντρων (Σ.Ε.Π.Ε.Σ.) να προχωρήσουν σε περεταίρω αξιοποίηση του χώρου με μικρά έργα υποδομής που θα καταστήσουν το χώρο επισκέψιμο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το άρθρο αφιερώνεται στην μνήμη δύο αγαπημένων μου πρόσωπων που δεν είναι κοντά μας και μας προσέχουν από ψηλά ….

Στον πατέρα μου Μάιο, που τέτοια μέρα είχε την τιμητική του ,

και στον αδελφό μου Βαγγέλη που αγαπούσε ιδιαίτερα τον Λάκκο και φρόντιζε αδιάλειπτα να γιορτάζει με την παρέα του μοναδικά την Πρωτομαγιά.  

Καλή Πρωτομαγιά!!

Βασίλης Μ. Μισαηλίδης

Related Post

Από το Σεμέντερε της Καππαδοκίας στην Καρκάρα…Από το Σεμέντερε της Καππαδοκίας στην Καρκάρα…

Το ταξίδι της προσυγιάς από το Σεμέντερε της Καππαδοκίας στην Καρκάρα Χαλκιδικής… Η ψηφιακή παρουσίαση έγινε με βάση την αφήγηση «Τ’ είν’ dο, γαϊδούρια ν’ αλλάξουνε, βόδια ν’ αλλάξουνε!» του

Εορτασμός των Θεοφανείων στην ΚαρκάραΕορτασμός των Θεοφανείων στην Καρκάρα

Μεγάλη γιορτή για τους Μικρασιάτες τα Θεοφάνεια! Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γινόταν ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Τόπο μας. Την παραμονή όλοι νήστευαν, για να πιούν αγιασμό το πρωί της γιορτής.