Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σημάντρων

Ο Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σημάντρων, θεμελιωθεί το έτος 1947 υπό του Μητροπολίτου Καλλινίκου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Παλαιότερα, από το 1924, για τις λατρευτικές ανάγκες των αφιχθέντων προσφύγων από την Μικρά Ασία χρησιμοποιείτο μία πρόχειρη ξυλοκατασκευή η οποία παρέμεινε μέχρι το έτος 1954.

Μετά την θεμελίωση του υπάρχοντος σήμερον Ιερού Ναού, με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού και κυρίως των εξ Αμερικής μεταναστών μικρασιατικών προσφύγων (Σημανδρινών) αποπερατώθηκε το έτος 1960.

Κατά το έτος 1979, έγινε επέκταση του Νάρθηκα. Το 1989 αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου η σκεπή και το Κωδωνοστάσιο. Το 2005 ξεκίνησε η ριζική ανακαίνιση ολόκληρου του εσωτερικού χώρου, ήτοι αλλαγή δαπέδου με μαρμαρόστρωτη, αντικατάσταση του παλαιού κτιστού τέμπλου με ξυλόγλυπτο και όλων των επίπλων του Ναού (στασίδια, καθίσματα, ντουλάπες, σκευοφυλάκια κλπ.)

Η τελευταία ανακαίνιση διήρκησε περίπου τρία χρόνια.

Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τελευταίας ανακαίνισης του Ιερού Ναού με την ολοκλήρωση της πλακόστρωσης του προαυλίου χώρου και την κατασκευή της περιφράξεως και επένδυσης με πέτρα.

Στον Ιερό Ναό υπάρχουν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων (των Αγίων: Αυξεντίου, Ευστρατίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστη και της Αγίας Λουκίας), την μνήμη των οποίων πανηγυρίζουμε την 13η Δεκεμβρίου. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από παραλαβή των Ιερών Οστών των Πέντε Μαρτύρων από το Πολύστυλο Καβάλας, (12 Ιουνίου 1957)

Παραλαβή των οστών των πέντε Μαρτύρων από το Πολύστυλο Καβάλας

Επιμέλεια: Βασίλης Μ. Μισαηλίδης
Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας