Ένα αφιέρωμα στα παλικάρια του χωριού που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά και βίωσαν μοναδικές στιγμές και συναισθήματα τα οποία μοιράστηκαν μαζί μας μέσα από φωτογραφίες τους που μας έστειλαν και τις δημοσιεύουμε παρακάτω!
Ας τους γνωρίσουμε:
Τάπαλης Λ. Ηλίας
Εδιάρογλου Β. Χρήστος
Εδιάρογλου Χ. Γιάννης
Τολέρης Ν. Τάσος
Μουτάφης Β. Αλέξης
Επιλέγησαν από το Στρατό της χώρας βάση των υψηλών προδιαγραφών που απαιτούνται για αυτή την θέση. Είναι γνωστοί για την ακρίβεια, την αφοσίωση και την ανυποχώρητη στάση τους κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους. Για να γίνει κάποιος Εύζωνας πρέπει να είναι γιώτα ένα (Ι1), και να έχει ύψος από 1,87 μ. μέχρι 2,03 μ.. Η εκπαίδευση είναι δύσκολη και μόνο ένα ποσοστό 30% όσων παρουσιάζονται ολοκληρώνει την εκπαίδευση και γίνεται Εύζωνας. Υπάρχει ένα ρητό που λέει: «έρχεται όποιος θέλει, μένει όποιος μπορεί». Θέλει πειθαρχημένους χαρακτήρες που να αγαπάνε αυτό που κάνουν.
Ευζωνική ακινησία: το πιο δύσκολο που αντιμετωπίζουν οι εύζωνοι είναι η ακινησία που μπορεί να ξεκινήσει από λίγα λεπτά και να φτάσει ως 4 ώρες!! Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που επισκέπτεται πολύς κόσμος, οι εύζωνοι οφείλουν να μένουν ακίνητοι, Τους φωτογραφίζουν οι τουρίστες και να τους επευφημεί ο κόσμος!
Η έπαρση της σημαίας
Οι πιο συγκινητικές ημέρες για τους Εύζωνες είναι οι Κυριακές και οι εθνικές εορτές που κάνουν έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη με την προετοιμασία να ξεκινά τα ξημερώματα και τα μέλη του αγήματος να στέκονται όρθια στο όχημα, γιατί δεν μπορούν να καθίσουν λόγω της στολής τους.
Τα “παιδιά” έζησαν μοναδικές εμπειρίες, μια από τις οποίες, όπως μας είπαν, ήταν η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης!!!(Τάπαλης, Εδιάρογλου)
Φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις:
Περισσότερες πληροφορίες για την Προεδρική Φρουρά:
«Η Προεδρική Φρουρά είναι τελετουργική μονάδα πεζικού, η οποία φρουρεί τον Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί την ύστατη μονάδα Ευζώνων εντός του Ελληνικού Στρατού, ενώ είναι στενά συνδεδεμένη με την παραδοσιακή ενδυμασία των Ευζώνων, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της ενδυμασίας των κλεφτών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Χαρακτηριστικότερο τμήμα της συγκεκριμένης ενδυμασίας αποτελεί η φουστανέλα. Κατά τη διάρκεια των περιόδων μεταξύ 1868-1914 και 1937-1973 (με ορισμένες παύσεις), η φρουρά περιελάμβανε, επίσης, μονάδα ιππικού.» Απόσπασμα από την Wikipedia
Τσολιάδες του χωριού μας, νιώσαμε χαρά και περηφάνια μέσα από τις φωτογραφίες που μοιραστήκατε μαζί μας!! Πολλά μπράβο που εκπροσωπήσατε επάξια τον τόπο μας !!
Ευχαριστούμε και να είστε πάντα καλά Παλικάρια!!
Επιμέλεια άρθρου:
Βασίλης Μ. Μισαηλίδης