Σήμαντρα Χαλκιδικής Αφιερώματα Η Κατακόμβη της ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ στο Σεμέντερε της Καππαδοκίας

Η Κατακόμβη της ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ στο Σεμέντερε της Καππαδοκίας


Η Κατακόμβη της ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ.(αδερφής του Μ. Βασιλείου) στο Σεμέντερε της Καππαδοκίας , η οποία αποτέλεσε τον τάφο των Αγίων Πέντε Μαρτύρων από την ημέρα του μαρτυρίου τους το 296μ.χ και για αιώνες ολόκληρους μέχρι και το 1924 όταν οι πρόγονοι μας ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους και ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Σήμερα ο τάφος είναι άδειος αφού τα ιερά λείψανα των Αγίων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, Ευγενίου και Ορέστη φυλάσσονται από το 1945 στο Πολύστυλο Καβάλας στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος και πέντε μαρτύρων. Επίσης μέρος των οστών των Αγίων φυλάσσονται στην σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος.

Μέρος των λειψάνων παραδόθηκε και σε αντιπροσωπεία του χωριού μας και μεταφέρθηκε στον ιερό ναό των Δώδεκα Αποστόλων όπου φυλάσσεται και η αργυροστόληστη ιερά εικόνα τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των πρώτων προσφύγων που ήρθαν από το Σεμέντερε, το μοναστήρι της Αγίας Μακρίνας επισκέπτονταν πλήθος προσκυνητών Ελλήνων αλλά και Τούρκων ,που ζητούσαν την βοήθεια των Αγίων ξαπλώνοντας πάνω στους τάφους τους..

Στην ίδια κατακόμβη υπάρχει και ο τάφος της Οσιομάρτυρας Λουκίας που σύμφωνα πάλι με μαρτυρίες των προσφύγων δεν κατέστη δυνατή η εκταφή της γιατί δεν τους άφηνε η ίδια η Αγία. Τα λείψανα της Αγίας Λουκίας παρέμειναν στον τάφο της.

Άρθρο Αναστάσιου Τυρχανίδη

Related Post

Εορτασμός των Θεοφανείων στην ΚαρκάραΕορτασμός των Θεοφανείων στην Καρκάρα

Μεγάλη γιορτή για τους Μικρασιάτες τα Θεοφάνεια! Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γινόταν ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Τόπο μας. Την παραμονή όλοι νήστευαν, για να πιούν αγιασμό το πρωί της γιορτής.

Ομόλογο από την αποζημίωση των ανταλλαξίμων (Φώτο)Ομόλογο από την αποζημίωση των ανταλλαξίμων (Φώτο)

Σας παρουσιάζουμε ένα σπάνιο Μουσειακό αντικείμενο του 1928!  Ένα ομόλογο των 1000 δρχ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, προς αποζημίωση των εξανταλλαγής προσφύγων! Είναι ένα μεγάλο στενόμακρο έγγραφο σε καφέ

Οι Τσολιάδες των Σημάντρων! (Φώτο)Οι Τσολιάδες των Σημάντρων! (Φώτο)

Ένα αφιέρωμα στα παλικάρια του χωριού που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά και βίωσαν μοναδικές στιγμές και συναισθήματα τα οποία μοιράστηκαν μαζί μας μέσα από φωτογραφίες τους που μας