Η εφαρμογή «Από την Ανατολή στα Σήμαντρα Χαλκιδικής» αποτυπώνει τους οικισμούς της Μικράς Ασίας απ’ όπου ξεκίνησαν οι πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Σήμαντρα (Καρκάρα).
Στην εφαρμογή καταλογογραφούνται οι άρρενες πρόσφυγες αρχηγοί οικογενειών, οι χήρες αρχηγοί οικογενειών και ορισμένα μέλη οικογενειών, που έκαναν δήλωση αποζημίωσης στην ΕΑΠ το καλοκαίρι του 1928.
Σκοπός της εφαρμογής είναι βέβαια η πληροφόρηση, δηλαδή η παροχή δεδομένων που αφορούν τους συγκεκριμένους πρόσφυγες, κυρίως, όμως, είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος με δυνατότητες συνδυασμού των δεδομένων, ώστε αυτά να καταστούν πληροφορίες χρήσιμες για την απάντηση ερωτημάτων – με την αξιοποίηση βέβαια και άλλων πηγών (προφορικών, γραπτών, κλπ.).
Τα δεδομένα της εφαρμογής προέρχονται από το Ονομαστικόν Ευρετήριον Αγροτών Προσφύγων(Ο.Ε.Α.Π.). H αναζήτηση όλων των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε έναν οικισμό, στην προκειμένη περίπτωση στα Σήμαντρα (Καρκάρα) της Χαλκιδικής, ήταν μια αρκετά επώδυνη διαδικασία, καθώς θα έπρεπε κανείς να προσπελάσει ένα σύνολο 6500 χιλιάδων σελίδων, αυτές του ευρετηρίου που προαναφέραμε και τα περίπου 250.000 ονοματεπώνυμα προσφύγων που αυτό περιέχει.
Παρατηρήσεις, διορθώσεις και σχόλια είναι ευπρόσδεκτα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου vmisailidis (at) gmail.com, καθώς θα συμβάλλουν στην αρτιότερη καταγραφή και παρουσίαση των δεδομένων που αφορούν τους πρόσφυγες των Σημάντρων (Καρκάρα).
Η αρχική οθόνη διαθέτει δύο περιοχές με διαδραστικές δυνατότητες:
- Την περιοχή των φίλτρων αριστερά, στα οποία όλες οι κειμενικές ενδείξεις (λέξεις, φράσεις ή αριθμοί) είναι ενεργές και λειτουργούν ως διακόπτες εμφάνισης/απόκρυψης δεδομένων.
- Τις τέσσερις επιλογές προβολής δεξιά: ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΙΝΑΚΑΣ, οι οποίες εμφανίζουν τα δεδομένα της εφαρμογής με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Περισσότερα στις ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ της αφαρμογής.
Η εφαρμογή «Από την Ανατολή στα Σήμαντρα Χαλκιδικής» δημιουργήθηκε με το ΕΛΛΑΚ λογισμικό Exhibit από τον Γιάννη Κασκαμανίδη, τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για την συνεργασία και τους δρόμους που μου άνοιξε να βαδίσω!!
Τα δεδομένα της εφαρμογής αποτελούν προϊόν αναδίφησης και μελέτης του Βασίλη Μισαηλίδη, email vmisailidis (at) gmail.com, με αφορμή τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να ανοίξετε την εφαρμογή.
Μπορούμε να αναζητήσουμε στοιχεία για τους παππούδες μας, τους συγγενείς μας και να πάρουμε πληροφορίες για αυτό που μας ενδιαφέρει.
Καλή περιήγηση!!