Σήμαντρα Χαλκιδικής Αφιερώματα Αιδεσιμότατος Γρηγόριος Ν. Ηλιάδης

Αιδεσιμότατος Γρηγόριος Ν. Ηλιάδης


Ο Σεβασμιότατος Γρηγόριος Ν. Ηλιάδης γεννήθηκε στο Σεμέντρε της Μικράς Ασίας το 1859 όπου έζησε με τη σύζυγό του Σωτηρία και τέσσερα παιδιά. Χειροτονήθηκε στο ιερατείο το 1900. Το 1924 ίδρυσε την εκκλησία στην Καρκάρα. Μετά από δύο χρόνια πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 1926 για να μείνει στο Πόντιακ του Μίσιγκαν  με τον γιο και την κόρη του.

Το 1928, σαράντα μέλη της κοινότητας συναντήθηκαν και οργάνωσαν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Πόντιακ του Μίσιγκαν. Πρώτος ιερέας έγινε ο αιδεσιμότατος Ηλιάδης. Μέσα από την αφοσίωση και την πνευματική του καθοδήγηση η εκκλησία μπόρεσε να λειτουργήσει σε περιόδους δυσκολίας. Υπηρέτησε την κοινότητα το 1928, το 1932, το 1939, το 1940 και το 1941. Εκοιμήθη στις 23 Μαρτίου 1952.

 

Τα ιερά σκεύη , τα οποία ήταν χειροποίητα από ασήμι το 1866, μαζί με το Ιερό Ευαγγέλιο με αργυρό ένθετο του 1754, ξεκίνησαν ένα απίστευτο ταξίδι με τον πατέρα Γρηγόριο Ηλιάδη καθώς ταξίδευαν από τη Μικρά Ασία στην Καρκάρα, πριν διασχίσουν τον Ατλαντικό. Ωκεανός στον τελικό προορισμό τους – την πόλη Pontiac, Μίσιγκαν.

Μετά τον θάνατο του Πατέρα Γρηγορίου, αυτά τα ιερά σκεύη και το Ιερό Ευαγγέλιο περιήλθαν στην ιδιοκτησία του γιου του, Γουίλιαμ Μπ. Γρηγόριου, που έχει πλέον αποβιώσει. Η γυναίκα και τα παιδιά του δώρισαν αυτά τα ιερά σκεύη και το Ιερό Ευαγγέλιο στο Ιερό του Αγίου Φωτίου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριντα στις 27 Ιουνίου 2003.

Πηγή: Φιλανθρωπική Εταιρεία Semendre

Τα επιμάνικα είναι του Σεβασμιότατου Γρηγόριου Ν. Ηλιάδη βρίσκονται στο  Μουσείο Προσφιγικού Ελληνισμού Καβάλας.

Φωτογραφία: Κασκαμανίδης Γιάννης

 

 

Related Post

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και ΤΣΑΚΩΝΑΣ (Φώτο)ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και ΤΣΑΚΩΝΑΣ (Φώτο)

Ο Τσάκωνας Λάκκος αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές και φυσικά όμορφες περιοχές των Σημάντρων Χαλκιδικής. Σε μια έκταση 49.034 τ.μ., ανατολικά του χωριού, είναι η περιοχή με την εντυπωσιακή

Θεατρική ομάδα Πολιτιστικού ΣυλλόγουΘεατρική ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σημάντρων είχε και θεατρική ομάδα! Μια ομάδα εφήβων τότε με τη σκηνοθετική επιμέλεια και καθοδήγηση του αείμνηστου Δημήτρη Παπαλεξίου μετά από επίπονη προσπάθεια παρουσίασαν στο κοινό το

Τμήμα Μπάσκετ Α.Ο.Σ.Τμήμα Μπάσκετ Α.Ο.Σ.

Ο Α.Ο. Σημάντρων αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του συλλόγου δημιουργώντας και τμήμα καλαθοσφαίρισης. Πρωτεργάτες αυτής της κίνησης ήταν ο αείμνηστος Γεράσιμoς Χάνος με  υπεύθυνο του τμήματος τον κ. Ηλία

Εορτασμός των Θεοφανείων στην ΚαρκάραΕορτασμός των Θεοφανείων στην Καρκάρα

Μεγάλη γιορτή για τους Μικρασιάτες τα Θεοφάνεια! Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γινόταν ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Τόπο μας. Την παραμονή όλοι νήστευαν, για να πιούν αγιασμό το πρωί της γιορτής.